GASKOŇSKO KRAJEM D ´ARTAGNANA

Právě odtud, z jihozápadu Francie, vyrazil v roce 1630 do Paříže hledat štěstí mezi královské mušketýry. Od té doby platí „Jeden za všechny, všichni za jednoho“ a Gaskoňsko je díky d’Artagnanovi slavné…

Přímo v srdci Gaskoňska leží Armagnac, dříve provincie, nyní oblast známá svou specifickou brandy. Ze stejných vinných odrůd se tady vyrábějí svěží a cenově dostupná vína. A nejen to. Zdejší oblast je plná starobylé srdečnosti, jež je výsledkem harmonického soužití obyvatel s přírodou.

Chcete-li poznat tento kraj opravdu dobře, udělejte to z paluby lodi. Staňte se na jeden dva týdny kapitánem a vydejte se na cestu po řece Baise z Valence sur Baise až po Buzet. Po této řece se od nepaměti přepravovalo zboží do Bordeaux, od roku 1988 ale slouží výhradně rekreační plavbě. K řízení lodi nepotřebujete „řidičák“, vše nahradí čtvrthodinka zaškolení v loděnici. Poplujete pod jižním sluncem ve stínu vzrostlých platanů, mezi divoce bující zelení, z níž občas vykoukne zřícenina zámku nebo starého mlýna. Budete proplouvat pod malými kamennými obloukovými mosty a zdolávat stupňovitá zdymadla.

Kraj slunce a zeleně…

Podél celého toku řeky Baise je přítomný středověk. Starodávná městečka a vesnice vnořené doprostřed zeleně, slunečné počasí a krása krajiny, to vše přispívá k popularitě Gaskoňska jako turistické destinace. Ostatně, je to jedna z nejméně obydlených oblastí západní Evropy, a tak není divu, že se stává útočištěm pro lidi z měst severní Evropy, zejména z Francie, Anglie a zemí Beneluxu, kteří si při hledání klidu stále častěji kupují druhé domovy v Gaskoňsku.

… a také kraj bastid

Přímo z lodi objevíte staré opevněné vesnice – bastidy, jejichž největší rozkvět se datuje do jedenáctého až třináctého století. Často nesou názvy slavných měst – najdete tady Milán, Pavii, Florencii i Barcelonu. Nejzajímavější bastidou je bezesporu vesnice Vianne, jež se dochovala v takřka původním stavu až do dnešních dnů. Zajímavá je už tím, že jako jediná byla pojmenována po ženě, Vianne de Gontaud Biron, dceři majitele zdejších panství. Bastida byla obehnána hradbami vysokými šest až osm metrů a vstupovalo se do ní čtyřmi čtvercovými věžemi, bezpečnost zajišťovalo pět kulatých věží.

V centru Vianny najdete velké náměstí, jemuž uprostřed vévodí radnice a obytné domy lemuje podloubí kolem náměstí. Stejně jako dříve i dnes v něm jsou malé obchůdky – pekařství, řeznictví, smíšené zboží a také několik hospůdek. V létě se tady každý pátek k večeru konají farmářské trhy, na nichž se prodávají husy, kachny, sušené švestky, med, šunka, čerstvá zelenina a nechybí ani víno a armaňak. Nejedná se ale o obyčejný trh, místní i turisté využívají této příležitosti k posezení a poklábosení, schází se tady prý až tisíc lidí, kteří si pochutnávají na místních specialitách, jimž vedle kachních jater dominují i šneci.

… ale i gurmánů

Když už jsme u těch lahůdek, Gaskoňsko je slavné také pro svou sladkost života neboli, jak říkají místní, douceur de vivre. Gaskoňci si umějí života opravdu užívat a jejich delikatesy jsou pověstné: víno, brandy, sušené švestky, ale především vynikající kachní játra připravovaná na nespočet způsobů. Pětatřicet gramů stojí v průměru devět eur – skoro tolik, jako kdyby byla ze stříbra! Trochu větší konzervy nejlepších kachních jater se prodávají i za padesát a více eur. Gurmáni říkají, že nejlépe chutnají se sladším bílým vínem a že je to pokrm, nad který na světě není.

Játra od místních chovatelů jsou totiž jiná než z velkochovů. Je to i tím, že kachny nesmí být krmeny živočišnými moučkami. Poslední dny před porážkou jsou dokrmovány kukuřicí, sice už ne tradičním cpaním šišek do krku, ale pomocí trychtýřovitého dávkovače. Vytvoří se tak obrovská, tučná játra, jejichž barva od žlutobílé přes růžovošedou až k okrové ukáže, zda byly kachny krmeny světlou americkou či domácí červenou kukuřicí.

… samozřejmě i vína

Buzet, stará vinařská oblast ohraničená řekou Garonne na jedné straně a lesem Landes na straně druhé, produkuje červená, růžová a bílá vína pod označením Côtes de Buzet. Půda je zde štěrkovitá a jílovitá, což nejlépe vyhovuje Merlotu a Cabernetu. Kompletní restrukturalizace vinic, důkladný výběr hroznů a extrémně přísná vinařská technika při zpracování se přičinily o proslulost buzetského vína. Navštívíte-li hlavní centrálu Vinařského družstva Buzet založeného v roce 1953 a kontrolujícího 97 procent produkce v kraji, uvidíte v jeho sklepech neskutečné čtyři tisíce dubových sudů, v nichž víno zraje a čeká na naplnění do lahví.

… a slavného Armaňaku

Nejstarší evropský destilát vyráběný z vína se na rozdíl od koňaku destiluje jen jednou, nemíchají se v něm suroviny různých pěstitelů vína a stále se většinou vyrábí v malých rodinných palírnách. Jimi nabízený armaňak nebývá mladší deseti let. Čím je starší, tím hebčí a rafinovanější má chuť. A také vyšší cenu.

Střediskem obchodu s armaňakem je známé městečko Condom, v Musée de l’Armagnac se dozvíte vše o historii i současnosti tohoto nápoje. Křivolaké uličky vás pak zavedou k překrásné bílé Cathédrale Saint-Pierre de Condom ze šestnáctého století, jež je příkladem okázalé jižní gotiky. Na prostranství před ní stojí v nadživotní velikosti čtyři mušketýři od ruského sochaře Zuraba Tsereteliho. Pomník byl instalován teprve před pěti lety a budí hlavně pozornost turistů, kteří se před ním s oblibou fotografují.

V Condomu najdete i jedno speciální muzeum – Muzeum kondomů, jež dokumentuje vývoj tohoto artiklu od osmnáctého století do dneška. Uvidíte v něm nejen 1 773 exponátů, ale i ztvárnění kondomů v nejrůznějších podobách na pohledech či upomínkových předmětech. Obchod s nimi přináší místním docela slušné zisky. Nespokojená je jen policie, která má v Condomu trochu víc starostí než v jiných městech – ve dne i v noci musí kontrolovat, zda na příjezdových silnicích nechybějí informační tabule s názvem města. Turisté totiž rozměrné tabule – jako pikantní suvenýr – neustále odcizují.